Potřebujete poradit? Volejte +420 724 325 894

Filírování

Slovo, které možná zní velmi rafinovaně a tajemně. Ovšem jeho význam je velmi prostý: znamená to v zásadě „krájení". Například masa na tenké plátky.

Může jít o maso vařené, dušené, upečené nebo smažené. Je na to potřeba pěkně ostrý nůž. Plátky mívají obvykle 0,5 - 1 cm. Pak už se maso elegantně přenese na talíř. Stejně tak můžete dělat filety z ryb. Pojem se ale používá třeba i u ovoce, například pomerančů a jiných citrusů. V této souvislosti bychom mohli oprášit také další slovíčko, na které občas můžete narazit - a to je širší pojem dranžírování. To je v podstatě proces, kdy se pokrm dovede k dokonalosti až přímo před hodovníky. Součástí je porcování, krájení, dělení, vykošťování a právě i filírování. Být dobrým dranžérem rozhodně není jen tak.

vhodné maso