Potřebujete poradit? Volejte +420 724 325 894
Zobrazit další články
16. 8. 2017

Pravidla pro grilování zvěřiny

Rady a tipy

Zvěřina jakkoli upravená patří mezi české kulinářské speciality. Maso je nejen chutné, ale také velmi výživné. Obsahuje totiž oproti běžnému masu vyšší množství bílkovin a minerálních látek. Zároveň je lehce stravitelné, protože obsahuje minimum tuku a je tedy vhodnou součástí dietních jídel.

V kulinářství je ceněna především pro svoji specifickou vůni a chuť, kterou dodávají masu různé aromatické silice obsažené v rostlinné potravě divoké zvěře. Co ji ale takhle hodit na gril? Nejběžnější a nejdostupnější je v našich končinách maso z jelena, daňka, srny a samozřejmě kančí.

Jaké maso je na grilování vhodné

Ještě než začnete připravovat produkty z divoké zvěře na gril, je nutné pamatovat na důkladnou veterinární kontrolu. Ale zpět ke grilování! K tomuto druhu zpracování je nejvhodnější maso z kýty, hřbetu a svíčková. Zvěřinu používáme jen dobře odleženou – to znamená, že ji necháváme alespoň tři dny v chladničce a teprve potom ji použijeme.

Nezapomeňte maso namarinovat

Dále se vyplatí maso před dalším zpracováním alespoň přes noc naložit. Jeho proměna v měkké sousto je totiž přece jen o něco obtížnější než u hovězího nebo vepřového.

Právě marináda je velmi důležitým elementem, protože dodá masu při grilování chuť a to podle složení koření. Existuje nespočet variací, ale můžete si i zaexperimentovat. V tomto případě však platí méně je více, čili čím více koření dohromady smícháte, tím více bude chuť nevýrazná.

Maso nakládáme minimálně na 2 až 3 hodiny, ideálně však asi na jeden den. Marinádou můžete maso při grilování také potírat, čímž zabráníte vysychání masa. Před grilováním vyndáme maso z lednice alespoň 2 hodiny předem.

Jak připravit zvěřinu na grilu

Je-li maso příliš libové, vyplatí se ho prošpikovat slaninou.

Základní pravidlo grilování masa včetně zvěřiny zní: malé kousky = vysoká teplota a krátká grilovací doba, velké kusy = nízká teplota a delší grilovací doba. A také v žádném případě maso na grilu neobracejte vidličkou, protože po propíchnutí z něj více uniká šťáva.

Další způsoby úpravy zvěřiny

Srnčí a kančí maso můžeme vařit, péct, smažit, dusit i namlet. Upravujeme v celku, s kostí i bez, jako plátky, steaky, medailonky, nudličky, gulášové kostky, ale třeba i jako mleté směsi na burgery.

Vyberte si v našem e-shopu

Maso z divoké zvěře patří jednoznačně k nejdelikátnějším na trhu. Pokud si chcete dopřát trochu domácí exotiky, tak neváhejte a vyberte si u nás v e-shopu.

Image 1

Související produkty

Ceska republika
Hřbet
Chlazené
680 Kč
Detail
Ceska republika
Kýta
Chlazené
299 Kč
Detail
Ceska republika
Svíčková
Chlazené
388 Kč
Detail
Ceska republika
Plec
Chlazené
219 Kč
Detail
Ceska republika
Hřbet
Chlazené
620 Kč
Detail