Potřebujete poradit? Volejte +420 724 325 894
Zobrazit další články
1. 12. 2017

Jak připravit hovězí steak

Rady a tipy

Abyste si mohli na steaku opravdu pochutnat je dobré dodržet základní pravidla při jeho přípravě. Podíváme se tedy na ně.

Image 0
  1. Steak si vyndejte minimálně 20 minut, optimálně však hodinu před grilováním z ledničky a nechte ho při pokojové teplotě odpočívat.  Tento krok nám pomůže při grilování, jelikož bude mít maso stejnou teplotu jak na povrchu, tak i ve středu a bude tudíž jednoduší dosáhnout vámi požadovaného stupně propečení. Pokud máte maso připraveno v celku, doporučujeme maso steakovat ještě ve vychlazeném stavu. Maso je ztuhlé a bude se nám s ním lépe a přesněji pracovat při dělení na rovnoměrné porce/steaky.
  2. Před tím, než steak vložíte na gril nebo pánev, je dobré ho nejdříve osušit, abychom steak opravdu grilovali a ne dusili.

  3. Maso nezapomeňte dobře osolit a opepřit. Vmasírujte do něj sůl, pepř a olivový olej a nechte ještě chvíli odstát.

  4. Pánev musí být dobře rozehřátá (ale nikoliv přepálená) s malým nebo žádným množstvím oleje - záleží jak moc oleje jste použili v předchozím kroku.

  5. Pomalu položte steak na pánev či grill a připravujte z jedné strany a následně otočte na stranu druhou. Délka grilování je závislá na teplotě masa, velikosti masa, a výkonu grilu, nebo plotny. Časem určitě získáte jistotu.  

  6. Výborný pomocník při přípravě steaku je kuchyňský teploměr. Pokud ho máte i vy můžete se podívat do naší infografiky níže kde najdete ideální teplotu pro každý steak.

  7. Poté, co jste steak grilovali po požadovanou dobu, je vhodné ho odložit na talíř a položit na něj kousek másla a zabalit do alobalu. Takto nechte steak minimálně dalších 5 minut odstát, aby se všechny šťávy a chutě v steaku měly čas se rovnoměrně rozložit. Pro tento krok je ale velice důležité, aby steak byl opravdu dostatečně vysoký. Jelikož odpočinkem maso stále pracuje a steak pomalu dochází. V případě, že máte steaky radši méně medium, vytáhněte je dříve a nechte dojít.

  8. Steak nakrájejte proti vláknu a podávejte.

Zde jsou doby přípravy pro jednotlivé druhy propečení. Pokud se chcete dozvědět více, jaký druh propečení je nejlepší, přečtěte si náš článek Propečení steaku - rare, medium, well-done.

Image 1